Odštampajte ovu stranicu

U SUSRET GREJNOJ SEZONI:BEZ POVEĆANJA CENE GREJANJA

Ocenite ovaj članak
(0 Glasova)

Isporuka toplotne energije startuje 15. oktobra, a tople i hlade probe počele su ove sedmice.

Grejna sezona za oko 600 gradskih domaćinstava zvanično će početi 15. oktobra i trajaće narednih šest meseci.

Javno komunalno preduzeće “Lim” je u obavezi da u stanovima održava temperaturu od 20 stepeni Celzijusa. Grejni dan, pri uobičajenim zimskim uslovima, traje od 6 do 21 časa.

“JKP "Lim" započeće proizvodnju i distribuciju toplotne energije vidu kratkotrajnih toplih proba iz kojih će u kontinuitetu preći u režim redovne isporuke toplotne energije”, rekao nam je Enis Memišahović, direktor Javnog komunalnog preduzeća “Lim”.

Funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada energetskih objekata i kotlarnica, čime se uporedo vrši provera i funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih kućnih grejnih instalacija.

Preduzeće u ovu grejnu sezonu ulazi spremno, rekao nam je Enis Memišahović, direktor JKP “Lim”.

U prirpemu i remont kotlarnica ove godine je uloženo oko milion i po dinara. Uoči počtka grejne sezone rešen je i problem u isporuci toplotne energije u kraku izmedju Dečijeg vrtića i Nacionalne službe za zapošljavanje. Na tom potezu je došlo do curenja kanalizacione i toplovodne cevi. One su, u dužini od oko 12 metara,   zemenjene novim.

“ Proteklih godina smo radili na tome da korisnicima obezbedimo što kvalitetniju uslugu. Pored zamene toplovodnih cevi u distributivnom sistemu, u kotlarnici na Opanku smo pre tri godine nabavili nov kotao i stavili tačku na višegodišnji problem stanara koji se toplotnom energijom snabdevaju iz ove kotlarnice”, kaže Memišahović.

Ove godine, ozbiljnija ulaganja usmerena su u kotlarnicu OŠ “Vladimir Perić Valter”.

S obzirom da smo prošle godine završili ozbiljniji remont kotlarnice na Stadionu i u Prijepoljskoj gimnaziji, akcenat smo ove godine stavili na remont kotlarnice u OŠ “Vladimir Perić Valter” gde su kotlovi stari blizu 40 godina. Dodatni rizik za nesmetano funkcionisanje i dalje su podzemne vode koje se javaljaju tokom obilnijih padavina. Problem se trajno može rešiti izgradnjom nove toplane koja je u planu naredne godine, kada će ova kotlarnica biti isključena iz funkcije”, kaže on.  

Reč je o ozbiljnoj investiciji koja mora proći sve zakonske procedure i biće realizovana uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave. To je, smatra Memišahović, potreba s obzirom na starost postojećeg sistema i energenata koji se trenutno koriste.

“Sistem na biomasu funkcioniše 24 časa tokom grejne sezone, što znači da će grejanje biti kvalitetnije a i ekonomski isplativije”.

Do tada će se stanari grejati na ugalj a mazut a on se oristi u tri od pet kotalrnica veliki je izdatak u ukupnom trošku energenata.

Memišahović kaže da energenta ima dovoljno za prvih nekoliko nedelja a da je u toku javna nabavka za prvu tranšu mazuta i uglja. Nabavna cena ovih energenata će, veruje, biti na prošlogodišnjem nivou, a u skladu s tim ostaje nepromenjena i cena koju korisnici plaćaju za ovu uslugu.

“Mazut je energent čija se cena menja na nedeljnom nivou, ali verujem da tu neće biti većih odstupanja u odnosu na prošlu godinu. Ove godine cena uglja je nešto manja ali je njegovo učešće u ukupnom trošku energenata svega pet posto.”

Cena usluge grejanja po kvadratnom metru stambenog prostora je 264 dinara bez PDV-a , odnosno 330 dinara bez PDV-a po kvadratnom metru poslovnog prostora

Memišahović veruje da će i ova grejna sezona biti uspešna kao prošlogodišnja.

“Prošle godine nismo imali ni jedan dan prekida u isporuci toplotne enrgije. Sistem jeste star, ali je u savim solidnom stanju za nesmetno funkcionisanje. Nadam se da će se u skorijoj budućnosti stvoriti uslovi za upotrebu drugih energenata što bi u značajnoj meri podiglo kvalitet ove usluge”, smatra on.

 

Izvor: List "Polimlje"

Pročitano 7023 puta